Falafel på vårt sätt

 

Igår blev det falafel på vårt sätt, det vill säga i ugnen istället för i fritös/stekpanna. De blir sandiga i konsistensen och är mer hälsosamma. Här är hur vi gjorde:

kikärter för två personer (beror på om du har torra eller blötlagda, vi hade ca 3 dl torra kikärter)
lime
spiskummin
2 klyftor vitlök
några msk vetemjöl
några msk olja
salt & peppar
en näva vildörter (vi använde blad från mjölkört)
lite tahini

Lägg kikärterna i blöt 24 h innan. Byt vatten med jämna mellanrum. Koka kikärterna i 1h och skala dem. Du kan skippa skalning om det tar för lång tid, men att ta bort skalen ger bättre konsistens både åt hummus & falafel.

Ifall du har färdigkokta kikärter behöver du inte koka dom.

Mixa samman alla ingredienser och lägg i några msk vatten ifall din, liksom vår, stavmixer var på vippen att säga upp kontraktet pga för trög konsistens. Smaka lite på smeten - behövs det mera kryddor? Vi lägger allt som oftast i vad vi känner för för studen i kryddväg.

 

Forma små bollar av smeten som du plattar till och lägger på en plåt. Lägg in plåten i 200-gradig ugn tills falafeln fått färg (tar kanske 30 minuter).

Vi åt vår falafel med hemlagad oregano-vitlöksyoghurt och bovetesallad med avokado och mango.

 

 

Publicerad 16.06.2015 kl. 21:02

Pyttipanna med mjölkört & vetebröd på rönnbärste

 


Just nu skriver jag mycket om vildörter och jag vill än en gång poängtera att det är Marthorna som introducerat det till mig! Så gå med i Marthaförbundet - det har jag gjort!

Jag plockade alltså en hel del mjölkört för två dagar sedan. Det första vi gjorde var att vi stekte en slags pyttipanna på kokt potatis, bacon, lök och bitar av mjölkörtens stänger som vi förvällde innan. Man tager vad man haver i kylen, helt enkelt. Sedan strödde vi hackade mjölkörtsblad över.

 

 

Detta käkade vi tillsammans med pulled pork som min mor lagat veckan innan, granatäppel, tomater och Jeroens hembakta bröd.

 

(man kunde tro att jag tvingat på honom ett retro förkläde för att göra bilden finare, men nej. Jeroen är alltså snubben som bakar bröd klädd i förkläde. Heja honom!)

Brödet gjorde han på basen av ett recept på vetebröd från Bonniers kokbok. Dock använde han te kokat på rönnbärsblad istället för vanligt varmt vatten - det gav brödet en intressant, mandel-aktig doft!

 

Publicerad 14.06.2015 kl. 18:09

Bovetesallad med kirskål

 

Jag har alltid gillat quinoa, couscous, bulgur och liknande i sallader. Dock har ju den billiga couscousen en tendens att bli rätt mjuk och geggig vilket jag inte uppskattar. Quinoa är kanske det allra hälsosammaste men kostar även därefter. När jag för några år sedan hittade helt bovete, som både har högt proteininnehåll, tuggmotstånd och inte kostar skjortan, blev det en ny favorit i matiga sallader.

 

Bovetesallad med vildörter

(för två personer)

Ett halvt granatäpple
Några körsbärstomater
En näve vildört (t.ex. kirskål i vårt fall)
En liten vårlök
En deciliter bovete
Lite gul chili för färgen
salt
parmesanost

Skölj bovetet noga och låt koka i tio minuter med salt. Skär tomaterna i klyftor, hacka kirskålen i varierande storlek (låt gärna några blad vara kvar hela!). Hacka vårlöken och chilin. Skala granatäpplet i en bunke med vatten, det är allra lättast så. När bovetet har kokat klart sköljer du det i kallt vatten tills det kyls ner. Blanda ihop allt med lite finriven parmesanost. Salta efter behov!

Servera gärna med något annat, t.ex. vildörtsomelett (recept längre ner).

 

 

Publicerad 13.06.2015 kl. 11:20

Vildomelett, nässelsoppa och rönnbärste

 

Av svartvinbärsbladen, maskrosbladen och den vilda oreganon blev det en omelett på basen av ett recept vi lärde oss på Marthakvällen. När jag skulle fota märkte jag att jag inte hade några blad av någon av ingredienserna kvar, så det fick bli kirskål som dekoration istället.

Det mesta jag kockar ihop gör jag på fri hand, så receptet på omeletten är ungefär följande:


(För 2 personer)
 

4 ägg
en slurk mjölk
salt
peppar
lite riven parmesanost
några nävar ätliga vilda örter
(enligt egen preferens, allt går!)


Vispa ihop allting för hand, lägg smör i en panna och stek! Äts med fördel tillsammans med något sött, t.ex. körsbärstomat.

Soppan gjorde jag av brännnässlor och lite grejer som fanns i kylen. Nässlorna ska först förvällas i några minuter. Här är vad jag använde:
 

(För ungefär 3 personer)

En skål nässlor
5 stora potatisar
2 lökar
4 stänger selleri
en vitlöksklyfta
en buljongtärning (grönsak)
salt
peppar

 

Skala potatis och skär i mindre bitar, hacka lök, selleri och vitlök. Lägg och koka i en kastrull med så pass mycket vatten att det lite mer än bara täcker ingredienserna. Förväll nässlorna och häll bort vattnet. Mixa nässlorna med en stavmixer i en bunke. När potatisblandningen är mjuk, häll bort vattnet (spara det dock!) och mixa. Blanda ner nässelblandningen i potatisblandningen. Häll tillbaka potatisvattnet beroende på hur lös du vill ha soppan. Lägg i buljongtärningen, salta, peppra och låt koka upp så pass mycket att buljongtärningen löst sig! Soppan ska vara vackert grön och är godast med en klick creme fraiche, yoghurt eller liknande!


Av rönnbärsbladen gjorde vi en kanna te! Rönnbärsblad lär vara rikt på c-vitamin och drycken doftar sötmandel. Storfavorit hos Jeroen som planerar att göra variationer av detta te genom att tillägga mjölk, honung och riktigt te.

 

Publicerad 12.06.2015 kl. 11:38

Vilda, ätbara örter

 

 

Jag (Nanó) var i veckan på en Marthaträff var vi lärde oss om ätbara örter som man kan hitta i skogen, eller varför inte på sin egen bakgård. Jättekonstigt att man inte lärt sig mera om detta tidigare! I sommar tänker vi satsa på att äta växter från skogen runt Hönshuset istället för att köpa växthusodlade örter i affären. Ätbara växter från skogen är dessutom inte bara gratis utan också hälsosamt. Efter en vecka i stan anlände vi för några timmar sen till Hönshuset och vi gick direkt ut på en runda i skogen för att leta rätt på godsaker från naturens eget skafferi!

 

Maskrosblad, rönnbärsblad, förvildad oregano och svartvinbärsblad.

 

Späda exemplar av kirskål och brännässlor. Vad för läckra grejer vi lagade får ni se i nästa inlägg!
 

Publicerad 12.06.2015 kl. 01:28

 

 

Hönshuset är byggt på 1940-talet på Stora Ängesön ute i Kimitoöns skärgård i Finland. Huset har hoppat mellan släkterna Söderlund och Söderblom som spenderat somrarna sida vid sida i flera generationer runt "Storfladan" på Ängesön. Efter ett par renoveringar är huset nu beboeligt för mer än bara fjäderfän.

Idag är det Nanó och Jeroen som tar hand om huset.

 

Kategorier

Senaste kommentarer