Mat

Vildomelett, nässelsoppa och rönnbärste

Publicerad 12.06.2015 kl. 11:38

 

Av svartvinbärsbladen, maskrosbladen och den vilda oreganon blev det en omelett på basen av ett recept vi lärde oss på Marthakvällen. När jag skulle fota märkte jag att jag inte hade några blad av någon av ingredienserna kvar, så det fick bli kirskål som dekoration istället.

Det mesta jag kockar ihop gör jag på fri hand, så receptet på omeletten är ungefär följande:


(För 2 personer)
 

4 ägg
en slurk mjölk
salt
peppar
lite riven parmesanost
några nävar ätliga vilda örter
(enligt egen preferens, allt går!)


Vispa ihop allting för hand, lägg smör i en panna och stek! Äts med fördel tillsammans med något sött, t.ex. körsbärstomat.

Soppan gjorde jag av brännnässlor och lite grejer som fanns i kylen. Nässlorna ska först förvällas i några minuter. Här är vad jag använde:
 

(För ungefär 3 personer)

En skål nässlor
5 stora potatisar
2 lökar
4 stänger selleri
en vitlöksklyfta
en buljongtärning (grönsak)
salt
peppar

 

Skala potatis och skär i mindre bitar, hacka lök, selleri och vitlök. Lägg och koka i en kastrull med så pass mycket vatten att det lite mer än bara täcker ingredienserna. Förväll nässlorna och häll bort vattnet. Mixa nässlorna med en stavmixer i en bunke. När potatisblandningen är mjuk, häll bort vattnet (spara det dock!) och mixa. Blanda ner nässelblandningen i potatisblandningen. Häll tillbaka potatisvattnet beroende på hur lös du vill ha soppan. Lägg i buljongtärningen, salta, peppra och låt koka upp så pass mycket att buljongtärningen löst sig! Soppan ska vara vackert grön och är godast med en klick creme fraiche, yoghurt eller liknande!


Av rönnbärsbladen gjorde vi en kanna te! Rönnbärsblad lär vara rikt på c-vitamin och drycken doftar sötmandel. Storfavorit hos Jeroen som planerar att göra variationer av detta te genom att tillägga mjölk, honung och riktigt te.

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

 

 

Hönshuset är byggt på 1940-talet på Stora Ängesön ute i Kimitoöns skärgård i Finland. Huset har hoppat mellan släkterna Söderlund och Söderblom som spenderat somrarna sida vid sida i flera generationer runt "Storfladan" på Ängesön. Efter ett par renoveringar är huset nu beboeligt för mer än bara fjäderfän.

Idag är det Nanó och Jeroen som tar hand om huset.

 

Kategorier

Senaste kommentarer