Mat

Falafel på vårt sätt

16.06.2015 kl. 21:02

 

Igår blev det falafel på vårt sätt, det vill säga i ugnen istället för i fritös/stekpanna. De blir sandiga i konsistensen och är mer hälsosamma. Här är hur vi gjorde:

kikärter för två personer (beror på om du har torra eller blötlagda, vi hade ca 3 dl torra kikärter)
lime
spiskummin
2 klyftor vitlök
några msk vetemjöl
några msk olja
salt & peppar
en näva vildörter (vi använde blad från mjölkört)
lite tahini

Lägg kikärterna i blöt 24 h innan. Byt vatten med jämna mellanrum. Koka kikärterna i 1h och skala dem. Du kan skippa skalning om det tar för lång tid, men att ta bort skalen ger bättre konsistens både åt hummus & falafel.

Ifall du har färdigkokta kikärter behöver du inte koka dom.

Mixa samman alla ingredienser och lägg i några msk vatten ifall din, liksom vår, stavmixer var på vippen att säga upp kontraktet pga för trög konsistens. Smaka lite på smeten - behövs det mera kryddor? Vi lägger allt som oftast i vad vi känner för för studen i kryddväg.

 

Forma små bollar av smeten som du plattar till och lägger på en plåt. Lägg in plåten i 200-gradig ugn tills falafeln fått färg (tar kanske 30 minuter).

Vi åt vår falafel med hemlagad oregano-vitlöksyoghurt och bovetesallad med avokado och mango.

 

 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
åhhh, måste prova laga nån dag!
Sara19.06.15 kl. 08:23

 

 

Hönshuset är byggt på 1940-talet på Stora Ängesön ute i Kimitoöns skärgård i Finland. Huset har hoppat mellan släkterna Söderlund och Söderblom som spenderat somrarna sida vid sida i flera generationer runt "Storfladan" på Ängesön. Efter ett par renoveringar är huset nu beboeligt för mer än bara fjäderfän.

Idag är det Nanó och Jeroen som tar hand om huset.

 

Kategorier

Senaste kommentarer